Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, 2008

Το Διαμαντένιο Άλφα

«Πεδίο βολής το κόκκινο σαλόνι και οι ριπές ξεκινάν απ’όλες και χτυπάνε όλες. Έχει πέσει ψύχρα κι έχει αρχίσει να βρέχει, ένας μονότονος ήχος, ένα πλαφ πλαφ πλαφ πάνω στις πλάκες της βεράντας σαν σφυροκόπημα, η άπνοια στο δωμάτιο μεγαλώνει, οι αποκαλύψεις δεν έχουν τέλος, στεγνώνουν τα στόματα απ’τις πολλές κατηγόριες, άμυνα επίθεση, άμυνα επίθεση, φλέβες φουσκώνουν και πάλλονται, και το κόκκινο σαλόνι λάμπει θριαμβευτικά, χορεύει η οικογένεια σφιχταγκαλιασμένη τα ίδια βήματα μπρος-πίσω, μπρος-πίσω κι ούτε αλλάζει τίποτε, στους αιώνες των αιώνων, αμήν!»  

Εφτά γυναίκες  και μια η αφηγήτρια οκτώ, οι πολυτάραχες διαδρομές τους στη Θεσσαλονίκη και αλλού, τέσσερεις γενιές μέσα στο κόκκινο σαλόνι αναμετράν και αναμετριούνται, πεθαμένες και ζωντανές μαζί,  θύτες και θύματα συγχρόνως, τα φαντάσματα βγαίνουν απ’την ντουλάπα, μυστικά ενώνουν και μυστικά χωρίζουν, τι ρόλο παίζει το διαμαντένιο Αλφα; Είναι ο συνδετικός κρίκος και νήμα που διατρέχει όλο το μυθιστόρημα το δαχτυλίδι που περνάει από γενιά σε γενιά, «το φορώ και με φοράει, κύκλος σφιχτός που με ορίζει μην τύχει και ξεφύγω και περπατήσω σε δρόμους ελεύθερους». Κοινός τόπος και σκηνικό μαζί το κόκκινο σαλόνι, κολαστήριο ψυχών, αλλάζει χέρια, σπίτια και γενιές και γίνεται μάρτυρας όλων των σημαντικών στιγμών της αστικής οικογένειας, της οποίας η η ηθική αποδομείται σιγά σιγά.

Τα ιστορικά γεγονότα παίζουν κρυφτούλι με τη μυθοπλασία και οι ηρωίδες του μυθιστορήματος συμπορεύονται με την Ιστορία, τη μικρή την καθημερινή της πόλης αλλά και την ευρύτερη της Ελλάδας, μπλέκονται στα γρανάζια της και βιώνουν την απήχηση των γεγονότων της.

Ολες τους κατατρέχονται από τα πάθη και τα λάθη τους,  δέσμιες της πραγματικότητας που βίωσε η γενιά πριν απ’αυτές.  Κάθε γενιά μεταβιβάζει στην επόμενη τα κρίματά της, οι αμαρτίες μεταφέρονται με το αίμα. Οι γυναίκες όμως στο Διαμαντένιο Αλφα παίρνουν την τύχη στα χέρια τους. Πολεμάν το Κακό με τα δικά του όπλα. Ολα αυτά που αποτέλεσαν τη ζωή τους  τα κουβαλάει, βαρύ φορτίο, η αφηγήτρια σαν τελευταία της γενιάς της. «..δεν μπορείς να επιλέξεις τη φυλακή σου, την κτίσαν άλλοι πριν από σένα», λέει.

Παραπαίουν ανάμεσα στις επιταγές της καρδιάς και του κορμιού τους και στους κοινωνικούς συμβιβασμούς. Πηγαίνουν κόντρα στο ρεύμα,  αλλά δεν  βουλιάζουν.

Ηχητικά & Βίντεο

Δέλτα TV

«Το διαμαντένιο Αλφα», Εκδ. Ελληνικά Γράμματα, τηλεοπτική παρουσίαση, Εθνολογικό Μουσείο Θράκης-Αγγέλα Γιαννακίδου

Ιανός

«Το διαμαντένιο Αλφα», Εκδ. Ελληνικά Γράμματα, παρουσίαση Ιανός Θεσσαλονίκης

Φωτεινή Χαμιδιελή

«Το διαμαντένιο Αλφα», Εκδ. Ελληνικά Γράμματα, εικαστικό βίντεο: Φωτεινή Χαμιδιελή

Στο δρόμο της Αρετής

«Το διαμαντένιο Άλφα» Εκδ. Ελληνικά Γράμματα, τηλεοπτική συνέντευξη "Στο δρόμο της Αρετής" με την Αρετή Στασίνου

Corfu TV studio

"Το διαμαντένιο Άλφα" Εκδ. Ελληνικά Γράμματα, συνέντευξη Corfu TV studio με την Άννα Δαφνή

TV100

«Το διαμαντένιο Άλφα» Εκδ. Ελληνικά Γράμματα συνέντευξη "Ένα βιβλίο ένα ταξίδι" με τον Στέλιο Λουκά

Κριτικές

Kωνσταντίνα Μπάδα, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας

Νόρα Πυλόρωφ-Προκοπίου, Το διαμαντένιο Αλφα, Ελληνικά Γράμματα 2008, Μυθιστόρημα

Στο «διαμαντένιο Αλφα» έχουμε να κάνουμε με μια εξαίρετη λογοτεχνική γραφή που αποτυπώνει πτυχές της πολιτισμικής ιστορίας και της ανθρωπολογίας του γυναικείου φύλου από το τέλος του 19ου αιώνα ως τη δικτατορία, ιδιαίτερα γυναικών της νεοανερχόμενης, νεόπλουτης και επικρατούσας μεσο-μικροαστικής τάξης. Μια λογοτεχνική επίσης σκιαγράφηση της αστικής οικογένειας και της ηθικής της. Αποδομεί δηλαδή το μυθιστόρημα το από το 19ο αιώνα προωθούμενο, κυρίως μέσω της εκπαίδευσης αλλά και άλλων μηχανισμών, αστικό πρότυπο για την οικογένεια και για τον κοινωνικό ρόλο της γυναίκας ως μητέρας συζύγου και νοικοκυράς.

Το διαμαντένιο Άλφα