Εκδόσεις Εντευκτήριου, 2022

Το ξεχορτάριασμα - Διηγήματα

Διατίθεται στον Ιανό, στην Πολιτεία και σε ενημερωμένα βιβλιοπωλεία

«Τι φαρμάκι πότισες, κορίτσι μου, το μέσα σου κι έφτασες εδώ που έφτασες; Τι σε πιλάτεψε και το ‘κανες αυτό στον εαυτό σου; Μυαλό απροσκύνητο είσαι, κοίταξες να φτιά ξεις εσύ τη μοίρα σου! Αφού δεν είχες κανέναν να προ στρέξεις.»
Πήγαινε από κει που ξεκίνησες, πήγαινε με το κεφάλι κα μηλά, εσύ ξέρεις από βότανα, βρες αυτό που θα σε κάνει καλά. Ξεχορτάριασε το μέσα σου. Εκεί είναι, εκεί! Αυτό που ψάχνεις. Μίλα με τον Θεό! Κι αυτός εκεί. Φύγε τώρα! Λεφτά δεν θέλω!»

Οι ιστορίες του βιβλίου γράφτηκαν σε μεγάλο χρονικό διάστημα. Γράφτηκαν χωρίς σκοπό και χωρίς πρόγραμμα, Έτσι, από ανάγκη. Είναι φωτογραφίες, είναι στιγμιότυπα πετρωμένα στον χρόνο. Είναι η αντίδραση σε καταστάσεις που βίωσα, σε καταστάσεις που ζήσανε άλλοι, σε ό,τι συμβαίνει γύρω μου και ήρθε να με αγγίξει. Έτυχε και να με ρίξει κάτω.Κάποιες ιστορίες είναι αληθινές, συνέβησαν όπως περιγράφονται, κάποιες άλλες τις έντυσα με μυθοπλασία.Μερικές δημοσιεύτηκαν παλιότερα στο περιοδικό Εντευκτήριο. Ανέθεσα λοιπόν στον Γιώργο Κορδομενίδη να τις εκδώσει, ξέροντας ότι τις παραδίδω στα καλύτερα χέρια. Για να μην ξεθωριάσουν με τα χρόνια και χάσω τονμπούσουλα μου. Νόρα Πυλόρωφ

Δημοσιεύσεις

Παρουσίαση Βιβλίων στο Αρχοντικό Ζαφειρίου, Άγιος Ονούφριος, Βόλος

«Το Ξεχορτάριασμα» στο Αρχοντικό Ζαφειρίου

Τα βιβλία της, το μυθιστόρημα «Έρωτας Μάγος» (εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα) και τα διηγήματα «Το ξεχορτάριασμα» (εκδόσεις Εντευκτήριο) θα παρουσιάσει στο Βόλο η συγγραφέας Νόρα Πυλόρωφ την ερχόμενη Δευτέρα 19 Ιουνίου, στις 20:00, στο Αρχοντικό Ζαφειρίου στον Άγιο Ονούφριο.

Περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΘΕΣΣΑΛΙΑ»

Η λογοτεχνία, μια διαδικασία μεταμφίεσης – Η Νόρα Πυλόρωφ έρχεται στον Βόλο για την παρουσίαση δύο νέων βιβλίων της

Η Νόρα Πυλόρωφ συστήθηκε στο αναγνωστικό κοινό πριν από αρκετά χρόνια με το «Διαμαντένιο Άλφα» πιστοποιώντας τη συγγραφική της ικανότητα και τη δυνατότητα επικοινωνίας με το αναγνωστικό κοινό. Από τότε έως τώρα έχει «προσφέρει» μυθιστορήματα που αγαπήθηκαν και προσφάτως και συλλογή διηγημάτων. Στον Βόλο έρχεται για την παρουσίαση των βιβλίων της, του μυθιστορήματος «Έρωτας Μάγος» και των διηγημάτων «Το ξεχορτάριασμα», αύριο Δευτέρα 19 Ιουνίου, στις 8 μ.μ., στο Αρχοντικό Ζαφειρίου στον Άγιο Ονούφριο προσκεκλημένη του Πολιτιστικού Κέντρου «Ιωλκός», του 1ου Σοροπτιμιστικού Ομίλου Βόλου και του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Βόλου «Θέτις» σε μια ανοικτή για το κοινό εκδήλωση.

Περισσότερα: e-thessalia.gr

Παρουσίαση του «Το Ξεχορτάριασμα» στο Πολιτιστικό Ίδρυμα "Υδρία". Με την Τιτίκα και τον Τάσο Φάλκο-Αρβανιτάκη. Συμμετέχει η δημοσιογράφος Ναυσικά Γκράτσιου.

Ianos

Η Νόρα Πυλόρωφ υπογράφει...

Το Σάββατο 14 Μαΐου στις 12:00 η συγγραφέας Νόρα Πυλόρωφ, υπογράφει τα τελευταία δύο βιβλία της, «Το ξεχορτάριασμα» (εκδ. Εντευκτήριο, 2022) και «Έρωτας Μάγος» (εκδ. Ελληνικά Γράμματα, 2021), και συνομιλεί με τους αναγνώστες της, στον ΙΑΝΟ της Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλους 7.

Λίγα λόγια για το βιβλίο «Το ξεχορτάριασμα»

«Τι φαρμάκι πότισες, κορίτσι μου, το μέσα σου κι έφτασες εδώ που έφτασες; Τι σε πιλάτεψε και το ’κανες αυτό στον εαυτό σου; Μυαλό απροσκύνητο είσαι, κοίταξες να φτιάξεις εσύ τη μοίρα σου! Αφού δεν είχες κανέναν να προστρέξεις»

Περισσότερα: Ianos.gr

Διεθνής Έκθεση Βιβλίου, Μάιος 2023

Παρουσίαση του βιβλίου της Νόρας Πυλόρωφ «Το ξεχορτάριασμα» Εκδόσεις Εντευκτήριο. Συμμετέχει η δημοσιογράφος Ναυσικά Γκράτσιου.

Όμιλος Πολιτιστικής Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης, Ιούνιος 2023

«Το ταξίδι της συγγραφής, το γυναικείο σύμπαν και ο έρωτας.» Παρουσιάση: «Ερωτας Μάγος» & «Το Ξεχορτάριασμα»

Booksitting

Η Νόρα Πυλόρωφ μιλά, σε πρώτο πρόσωπο, για το νέο της βιβλίο

Η Νόρα Πυλόρωφ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει. Σπούδασε στο Ινστιτούτο Διερμηνέων-Μεταφραστών του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης γερμανικά, αγγλικά, ιταλικά και οικονομία.

Περισσότερα: Booksitting.gr

ΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ

Νόρα Πυλόρωφ: «Το διήγημα είναι σαν σφυριά πάνω σε μέταλλο»

Είναι μια γυναίκα με όνειρα και αγωνίες, στόχους και προσδοκίες. Είναι μία συγγραφέας θετικής ανησυχίας, που ανακαλύπτει συνεχώς τους ανθρώπους γύρω της, οργανώνει τις ιδέες της, καταθέτει τις σκέψεις της και δίνει απαντήσεις μέσα από τα βιβλία της σε δικά της αναπάντητα ερωτήματα που κουβαλά από τα παιδικά της χρόνια και τα οποία συνειδητοποίησε καθυστερημένα.

Περισσότερα: Tameteora.gr

Bookpress

Νόρα Πυλόρωφ: «Έψαχνα μια έξοδο, έψαχνα μαγεία, λίγο φως»

Συνέντευξη με την πεζογράφο Νόρα Πυλόρωφ με αφορμή τα δύο τελευταία βιβλία της, «Έρωτας μάγος» (εκδ. Ελληνικά Γράμματα) και «Ξεχορτάριασμα»

Περισσότερα: Bookpress.gr

Literture

«Το ξεχορτάριασμα»: 14 εκλεκτές ιστορίες από την Νόρα Πυλόρωφ και τις Εκδόσεις Εντευκτήριου

Οι ιστορίες του βιβλίου γράφτηκαν σε μεγάλο χρονικό διάστημα. Γράφτηκαν χωρίς σκοπό και χωρίς πρόγραμμα. Έτσι, από ανάγκη. Είναι φωτογραφίες, είναι στιγμιότυπα πετρωμένα στον χρόνο. Είναι η αντίδραση σε καταστάσεις που βίωσα, σε καταστάσεις που ζήσανε άλλοι, σε ό,τι συμβαίνει γύρω μου και ήρθε να με αγγίξει. Έτυχε και να με ρίξει κάτω. Κάποιες ιστορίες είναι αληθινές, συνέβησαν όπως περιγράφονται, κάποιες άλλες τις έντυσα με μυθοπλασία. Μερικές δημοσιεύτηκαν παλιότερα στο περιοδικό Εντευκτήριο. Ανέθεσα λοιπόν στον Γιώργο Κορδομενίδη να τις εκδώσει, ξέροντας ότι τις παραδίδω στα καλύτερα χέρια. Για να μην ξεθωριάσουν με τα χρόνια και χάσω τον μπούσουλά μου.

Περισσότερα: Literature.gr

Bookpress

Το ξεχορτάρισμα, ΝΟΡΑ ΠΥΛΟΡΩΦ

“Τι φαρμάκι πότισες, κορίτσι μου, το μέσα σου κι έφτασες εδώ που έφτασες; Τι σε πιλάτεψε και το ‘κανες αυτό στον εαυτό σου; Μυαλό απροσκύνητο είσαι, κοίταξες να φτιάξεις εσύ τη μοίρα σου! Αφού δεν είχες κανέναν να προστρέξεις.
“Πήγαινε από κει που ξεκίνησες, πήγαινε με το κεφάλι χαμηλά, εσύ ξέρεις από βότανα, βρες αυτό που θα σε κάνει καλά. Ξεχορτάριασε το μέσα σου. Εκεί είναι, εκεί! Αυτό που ψάχνεις. Μίλα με τον Θεό! Κι αυτός εκεί. Φύγε τώρα! Λεφτά δεν θέλω!”

Περισσότερα: Bookpress.gr

Vivlio-life

Νόρα Πυλόρωφ: συνέντευξη Μαρία Τσακίρη

Ιστορίες που έζησε, στιγμιότυπα πεπρωμένα στον χρόνο, συναισθήματα που ένιωσε, πρόσωπα που πέρασαν από τη ζωή της και άφησαν το καθένα το δικό του αποτύπωμα. Αυτό είναι «Το ξεχορτάριασμα» της Νόρας Πυλόρωφ. Κάποιες από τις ιστορίες της έχουν δημοσιευτεί παλιότερα στο περιοδικό Εντευκτήριο και αυτούσιες τις χρησιμοποίησε και στο νέο της βιβλίο. «Γράφοντας τες τις κράτησα στη μνήμη μου. Εκδίδοντάς τες τις μοιράζομαι με τους αναγνώστες μου». Όπως λέει στο Vivlio-life η συγγραφέας το βιβλίο αυτό είναι το προσωπικό της ξεχορτάριασμα. «Μόνο που όταν τις έγραφα σε βάθος χρόνου ούτε το ήξερα ούτε το είχα συνειδητοποιήσει ότι με κάθε ιστορία εξόρκιζα δαίμονες, έδιωχνα φαντάσματα, ξεχορτάριαζα από ζιζάνια και άλλα βλαπτικά».

Περισσότερα: Vivlio-life.gr

Ταχυδρόμος Μαγνησίας

Το ξεχορτάριασμα

Συνέντευξη στην Έλενα Νταβλαμάνου εκπαιδετικό – συγγραφέα.
Το νέο βιβλίο διηγημάτων της Νόρας Πυλόρωφ με τίτλο «Το ξεχορτάριασμα» κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Εντευκτηρίου. Τα 15 διηγήματα της συλλογής, όπως γράφει η συγγραφέας στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, «γράφτηκαν σε μεγάλο χρονικό διάστημα. Γράφτηκαν χωρίς σκοπό και χωρίς πρόγραμμα. Ετσι, από ανάγκη». Αποτελούν, όμως, για τον αναγνώστη, είτε έχει διαβάσει άλλα βιβλία της, είτε όχι, από τη μια έναν καθρέφτη της γενιάς της κι από την άλλη έναν καθρέφτη του σήμερα. Κι αυτή είναι η γοητεία του.
Το βιβλίο της πάλλεται από τον λόγο της, που είναι διεισδυτικός στη ματιά του, σπαρταριστός στις περιγραφές του, ιδιαίτερα όταν γίνεται χαριτωμένα ειρωνικός έως και αυτοσαρκαστικός, άλλοτε καταγγελτικός, άλλοτε τρυφερός.

Περισσότερα: Ταχυδρόμος Μαγνησίας.gr

Faretra

Νόρα Πυλόρωφ "Το ξεχορτάριασμα" / Εικόνες του χθες, γοητευτικές ιστορίες του πάντα

Μετά από τέσσερα μυθιστορήματα η Νόρα Πυλόρωφ ξαναγυρίζει στο διήγημα, που αποτελεί γι’ αυτήν και το ξεκίνημά της με την πρώτη της συλλογή, που εκδόθηκε το 2004. Ένα κύκλος γραφής κλείνει, για να ανοίξει σίγουρα κάποιος άλλος, μιας και η Νόρα Πυλόρωφ είναι όχι απλά παραγωγική, αλλά ακούραστη και τόσο ταυτισμένη με τη γραφή, ώστε η συνέχεια να αποτελεί βεβαιότητα.

 

Περισσότερα: Faretra.info

Fractalart

Νόρα Πυλόρωφ «Το ξεχορτάριασμα», εκδόσεις Εντευκτηρίου

Η Νόρα Πυλόρωφ επανέρχεται στον χώρο της μικρής φόρμας μέσα από τη συλλογή διηγημάτων Το ξεχορτάριασμα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εντευκτηρίου, γνωστές όπως και το ομώνυμο λογοτεχνικό περιοδικό για την καλαισθησία και την ποιότητά τους, δίνοντας στη συγγραφέα τις αναγκαίες προϋποθέσεις ώστε να ξετυλίξει τις μικρές ιστορίες της ― χωρίς σαφή σε μια πρώτη σκέψη θεματολογία. Άλλωστε κάποιες από τις ιστορίες είχαν δημοσιευτεί κατά το παρελθόν στην έντυπη έκδοση του περιοδικού.

Περισσότερα: Fractalart.gr

Beautydaysbymary

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ κ. ΝΟΡΑ ΠΥΛΟΡΩΦ για το βιβλίο της «ΤΟ ΞΕΧΟΡΤΑΡΙΑΣΜΑ» από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟΥ

To 2004 που ξεκίνησα να γράφω, εξέδωσα έναν μικρό τόμο διηγημάτων στη σειρά «Μικρός Ιανός» με τίτλο «Καθρέφτες θαμποί, Τέσσερις ιστορίες και μια αληθινή». Ολο αυτό το διάστημα δεν ασχολήθηκα συγγραφικά με την μικρή φόρμα παρά το γεγονός ότι κάποιοι φίλοι, λογοτέχνες, και όχι μόνο, με προέτρεπαν να το κάνω. Γιατί πίστεψαν ότι είμαι καλή σ’αυτό.

Περισσότερα: Beautydaysbymary.blogspot.com

Now24

Νόρα Πυλόρωφ: Ο κώδικας ηθικής που ακολουθεί ο καθένας αντικατοπτρίζεται και στο έργο του

Η Νόρα Πυλόρωφ γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Ινστιτούτο Διερμηνέων-Μεταφραστών του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης γερμανικά, αγγλικά, ιταλικά και οικονομία. Εργάστηκε ως καθηγήτρια γερμανικής γλώσσας στο Ινστιτούτο Goethe, κυρίως σε τάξεις Ανώτατης Βαθμίδας.

 

Περισσότερα: Now24.gr

Ηχητικά & Βίντεο

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ

Στο στούντιο, η συγγραφέας ΝΟΡΑ ΠΥΛΟΡΩΦ μιλά στον Στέλιο Λουκά για το βιβλίο διηγημάτων της "Το ξεχορτάριασμα", ιστορίες που τη σημάδεψαν

Εντευκτήριο Περιοδικό

Νόρα Πυλόρωφ: «Το ξεχορτάριασμα» στο youtube

Εντευκτήριο ιδεών, ΕΡΤECHO

Η πεζογράφος Νόρα Πυλόρωφ μιλά για το βιβλίο της «Το ξεχορτάριασμα: Διηγήματα»

Μακεδονικό κέντρο σύγχρονης τέχνης, FM100

Η Νόρα Πυλόρωφ μιλά για το νέο της βιβλίο "Το Ξεχορτάριασμα

Alexia's secrets @alchemy

Η Nora Piloroff-Prokopiou θα μας μιλησει για τα δυο βιβλία της, τον Ερωτα Μάγο και το Ξεχορτάριασμα!

Κόκκινο FM 91.4

Ηχητική Παρουσίαση του "Ξεχορταριάσματος", Νόρα Πυλόρωφ στο Κόκκινο FM 91.4

Κριτικές

Παρουσίαση Βιβλίων στο Αρχοντικό Ζαφειρίου, Άγιος Ονούφριος, Βόλος

Μπίμπη Στράκα: «Το ξεχορτάριασμα» Νόρα Πυλόρωφ Εκδόσεις «Εντευκτήριο»

Literature

Απόστολος Θηβαίος: Η μικρή φόρμα μπορεί να ελπίζει

Κάθε μεγάλη χώρα που σέβεται τον εαυτό της διατηρεί σε κάθε πολίχνη μια αίθουσα πτωχεύσεων. Εκεί στοιβάζει σε μεγάλους σωρούς, σαν έτοιμα πυροτεχνήματα, όλες τις παλιές ιδέες, τις παλιές υποσχέσεις, τους όρκους και τις μόδες που μας προσπέρασαν. Σε αραιά μεταξύ τους διαστήματα μπορεί κανείς να ξεχωρίσει – όλα είναι σκοτεινά σε εκείνες τις αίθουσες και φωτίζονται από τον ήλιο όσο αυτός κρατάει – τους συγγραφείς. Έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο της καταγραφής.

Περισσότερα: Literature.gr

Fractalart

Άγγελος Χαριάτης: Νόρα Πυλόρωφ «Το ξεχορτάριασμα», εκδόσεις Εντευκτηρίου

Η Νόρα Πυλόρωφ επανέρχεται στον χώρο της μικρής φόρμας μέσα από τη συλλογή διηγημάτων Το ξεχορτάριασμα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εντευκτηρίου, γνωστές όπως και το ομώνυμο λογοτεχνικό περιοδικό για την καλαισθησία και την ποιότητά τους, δίνοντας στη συγγραφέα τις αναγκαίες προϋποθέσεις ώστε να ξετυλίξει τις μικρές ιστορίες της ― χωρίς σαφή σε μια πρώτη σκέψη θεματολογία. Άλλωστε κάποιες από τις ιστορίες είχαν δημοσιευτεί κατά το παρελθόν στην έντυπη έκδοση του περιοδικού.

Περισσότερα: Fractalart.gr

Παρουσίαση Βιβλίων στο Αρχοντικό Ζαφειρίου, Άγιος Ονούφριος

Μπίμπη Στράκα: «Το ξεχορτάριασμα» Νόρα Πυλόρωφ Εκδόσεις «Επίκεντρο»

Η Νόρα Πυλόρωφ, με το τελευταίο της βιβλίο «το
ξεχορτάριασμα», επιστρέφει για λίγο στη μικρή φόρμα μετά
από δύο δεκαετίες περίπου, μιας και το 2004 είχε εκδώσει τη
σειρά διηγημάτων «Καθρέπτες θαμποί : τέσσερις ιστορίες και
μια αληθινή».