Εκδόσεις Ψυχογιός, 2018

Συνένοχοι

Πέντε επιβάτες στο κουπέ ενός τρένου σ’ένα ταξίδι του χαμού. Και η έκτη επιβάτις, η πέτρα του σκανδάλου, το φυτίλι που βάζει φωτιά. Το ανοίκειο  συντελείται εκεί μπροστά στα μάτια τους και θα τους σημαδέψει μια ολόκληρη ζωή.

«…Το τελευταίο πράγμα που αποτύπωσαν τα μάτια μου σα στιγμή απολιθωμένη, σαν πίνακας που δεν άλλαξε όλες τις δεκαετίες που πέρασαν, είναι τα πρόσωπά σας πίσω από το κλειστό τζάμι, απαθή αμέτοχα αδιάφορα. Ουρλιάζω και δεν ακούω τη φωνή μου. Ούτε κι εσείς. Αλλά εσείς βλέπετε. Κι εγώ βλέπω εσάς να παρακολουθείτε το ανόσιο δράμα που παίζεται πάνω στα στραπατσαρισμένα ηλιοτρόπια. Το σφραγίσατε το τζάμι, αγαπητοί μου τοτινοί συνταξιδιώτες. Το σφράγισε η αδιαφορία σας.

Οι μυρωδιές από τη γη είναι ακόμα στη μύτη μου, χώμα υγρό, σαπισμένα φύλλα και κοπριά. Το τρένο φεύγει κι εγώ μένω. Μαζί σας φεύγει και η ελπίδα να σωθώ. Μια κουβέντα χρειαζόταν.  Μια κουβέντα.

Από τότε ζείτε μ’αυτήν την εικόνα.  Τη φέρνατε καμιά φορά στο μυαλό σας; Η την απωθήσατε; Όμως το ασυνείδητο, κυρίες και κύριοι, δεν έχει χρόνους, ενεστώτα, παρατατικό, μέλλοντα. Εχει μόνο εικόνες.  Και ενοχές. Που φυτρώνουν ξανά και ξανά όσο κι αν τις ξερριζώνουμε. Κάθονται εκεί υπομονετικά και περιμένουν την ώρα τους…»

Το μυθιστόρημα χαράσσει το αδρό περίγραμμα ταραγμένων εποχών από τις εκτοπίσεις των Εβραίων  και το Αουσβιτς μέχρι τη θαμπή κουρασμένη Ελλάδα της κρίσης.

Οι ζωές των έξη ηρώων χαρτογραφούνται, από μοναξιά, έρωτες από επαγγελματικά αδιέξοδα και οικογενειακά μυστικά. Με  ρυθμό που όλο και  επιταχύνεται απογυμνώνονται και οδηγούνται στην τελική δραματική σύγκρουση όπου το μαχαίρι χώνεται βαθιά κι ο καθένας θα πληρώσει για το μερτικό του στο φταίξιμο.

Ηχητικά & Βίντεο

POLITIS 107.6

Συνέντευξη : ΝΟΡΑ ΠΥΛΟΡΩΦ - ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ

FM100.6

Αιρετικά Μαθήματα Πολιτισμού Με τους Αγγελίδη-Γκέντζο Τάσο και Κουντουρά Παναγιώτη

TV100

Η συγγραφέας Νόρα Πυλόρωφ μιλάει για το νέο της βιβλίο ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ στην εκπομπή ΠΑΡΤΕ ΘΕΣΗ.

Corfu TV

Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ - η Νόρα Πυλόρωφ στον Σπύρο Ρίκο

Δημοτική τηλεόραση Ορεστιάδας

Η συγγραφέας Νόρα Πυλόρωφ στην εκπομπή 7 ΗΜΕΡΕΣ

Ήπειρος TV1

Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ - Η Νόρα Πυλόρωφ στα Λόγια Σταράτα

TV100

«Συνένοχοι», Εκδόσεις Ψυχογιός, στην εκπομπή «Ένα βιβλίο ένα ταξίδι», με τον Στέλιο Λουκά

Δελτίο Ειδήσεων TV 100

«Συνένοχοι» Εκδ.Ψυχογιός, για την παρουσίαση στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσααλονίκης στη σειρά “Λογοτεχνικά Πορτρέτα

Ιανός

«Συνένοχοι», Εκδ.Ψυχογιός, παρουσίαση, Ιανός Σταδίου, Αθήνα

Βιβλιοθήκη Βέροιας

Βιβλιοθήκη Βέροιας - Παρουσίαση βιβλίου Νόρας Πυλόρωφ – Συνένοχοι

ΕΡΤ3

Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ - Η Νόρα Πυλόρωφ στην ΕΡΤ3

Κριτικές

Parallaxi

Ελπίδα Βόγλη, Επ.Καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, ΔΠΘ: Παραγράφεται το ηθικό έγκλημα;

Είτε το συνειδητοποιούν είτε όχι οι άνθρωποι υποδύονται στην καθημερινότητά τους ρόλους, σα να μετέχουν όλοι ανεξαιρέτως σε μια θεατρική παράσταση χωρίς αρχή και τέλος. Και τη στιγμή που ανεβαίνουν στη σκηνή, το προσωπικό τους παρελθόν, η δική τους ιστορία, μεταμορφώνεται σε ένα σκοτεινό περίγραμμα της ταυτότητάς τους, το οποίο άλλοτε μπορεί να τονίζεται και άλλοτε να χάνεται, να κρύβεται στις κινήσεις και τους μορφασμούς έκαστου ερμηνευτή.

Περισσότερα: Parallaximag.gr

Γιάννης Ξανθούλης: Νόρα Πυλόρωφ, «Συνένοχοι», Εκδ. Ψυχογιός

Στο εξώφυλλο ένα ηλιοτρόπιο ταλαιπωρημένο, μάρτυρας  προφανώς όσων έγιναν εκείνη την αποφράδα στάση ενός τρένου προς τη Γερμανία πριν από μισό αιώνα.

Το βιβλίο της Νόρας Πυλόρωφ είναι επίκαιρο  με τον τρόπο που ο παιγνιώδης δαίμων του παρελθόντος βρίσκει αφορμές να φρεσκάρει επώδυνα την ιστορία. Τα γεγονότα, δραματικά ή ευτράπελα,  στο μυθιστόρημα «Συνένοχοι» έχουν μπλεχτεί ανεπανόρθωτα στον ιστό της πόλης που ζει η συγγραφέας, την Θεσσαλονίκη.

Εφημερίδα Μετέωρα

Σόνια Ζαχαράτου: Νόρα Πυλόρωφ, «Συνένοχοι», Εκδ. Ψυχογιός

Πλήθος ερωτηματικών γεννιούνται από το γλαφυρό και γεμάτο λυρικές αλλά και σκληρές εικόνες  ύφος της συγγραφέως. Ένα τρένο, ένα κουπέ, έξη άγνωστοι μεταξύ τους συνταξιδιώτες, καθένας με τα μπαγκάζια του και το προσωπικό φορτίο του, τα όνειρά του, τις αγωνίες του και το παρελθόν του. Το τρένο στις ράγες, το σφύριγμα του σταθμάρχη, το χαρακτηριστικό καμπανάκι της αναχώρησης, το τρένο ξεκινά, τα τοπία έξω, το τοπίο εντός του τρένου, τα τοπία εντός τους.

Περιοδικό Εντευκτήριο, Νο115

Τάσος Ψάρρης: Νόρα Πυλόρωφ, «Συνένοχοι», Εκδ. Ψυχογιός

Οι Συνένοχοι είναι ένα μυθιστόρημα με βαθύ στίγμα.  Πραγματεύεται κάτι περισσότερο από ανθρώπινες καταστάσεις, πραγματεύεται την αλήθεια. Γιατί ο άνθρωπος δεν προσδιορίζεται μόνο μέσω των όσων βιώνει, συλλογίζεται, δημιουργεί, πράττει, απορρίπτει και επιλέγει, μέσω δηλαδή της εξελισσόμενης εσωτερικής και εξωτερικής του δράσης, αλλά και μέσω των όσων βρίσκονται πίσω του και τον καταδιώκουν. Ο άνθρωπος προσδιορίζεται από τον απόηχο των καταστάσεων που τον αφορούν. Από το κατακάθι τους. Αυτό το κατακάθι είναι η ιστορία.

DSC_0202